tisdag 1 januari 2013

Steg 6 Vårda dina finanser etiskt och vårda Andens tempel - din kropp


Steg 6



Det sjätte budet - 2 Moseboken 20:13
Du skall inte dräpa

Mord och våld är något som Gud hatar. När du gör dina affärer och ekonomiska transaktioner se då till att de inte är oetiska. Om du exempelvis köper aktier i ett tobaksbolag så tjänar du pengar på att människor dör. Hur ser det ut i Guds ögon? Tänk efter själv.

Nu är det omöjligt att fullständigt undvika oetiska placeringar. Bolagen äger varandra korsvist och ett bolag äger aktier i ett annat som äger aktier i ett tredje som äger aktier i ett fjärde och så vidare och att kontrollera allt detta är över en människas förmåga. Jag brukar rekommendera etiska indexfonder och då tror jag ändå att man kan känna sig någorlunda trygg.

Det är precis som när man väljer församling. Gud vill att du ska vara medlem i en församling men det finns inga perfekta församlingar eftersom de består av människor. Du ska vara medlem ändå och alltså investera ändå. Läs mer om smarta investeringar.

Investera i din kropp - Andens tempel

Men vi ska inte bara investera monetärt. Vi ska investera andligt, ge våra liv till Gud, själsligt, våra emotionella och intellektuella förmågor till Gud, och även kroppsligt ge våra kroppar till Gud. Din kropp är ett tempel för den helige Ande och du ska därför vårda den och ge den näring, motion och se till att den kan fungera på bästa sätt.

Det finns fler sätt att mörda än att döda sina medmänniskor. Självmord är en styggelse. Missbruk av droger, alkohol, tobak och annat som förstör kroppen är ett långsamt självmord. Det är dessutom extremt dyrt att missbruka dessa ämnen. Rökning kan exempelvis med lätthet äta upp 20 procent av matbudgeten i en riksnorm. Våra kroppar är tempel för den helige Ande ( 1 Kor 6:19) så tänk på att inte fylla templet med skräp.

Vi ska vårda våra kroppar och ge dem motion. Vetenskap och beprövad erfarenhet har visat att man inte behöver ägna timmar varje dag för detta. Med högintensiv (HIT) träning kan man nå mycket bra resultat med exempelvis kardiovaskulär träning som bara upptar 3 minuter i veckan. Om man tränar på exempelvis en motionscykel 20 sekunder i tre intervaller tre gånger i veckan kan man uppnå resultat som skulle ta timmar med traditionell träning. Läs mer om HIT på Google.

När man fastar bör man också styrketräna. Även här har forskning visat att högintensiv träning i korta pass ger mycket bra resultat. Om man istället för att göra många repetitioner istället hugger i ordentligt och bara lyfter en repetition men med så stora vikter att man efter sju sekunder inte längre klarar att hålla kvar vikten så motsvarar det många timmar i gymmet.  Googla gärna på Static Contraction Training.

Vi befinner oss i ett andligt krig så därför behöver vi även starka kroppar så vi kan hjälpa andra.




Bekännelse grundad på 1 Korinthierbrevet 9:26f

Jag har målet i sikte när jag löper, och jag slår inte i luften när jag boxas. Jag går hårt åt min kropp och tvingar den till lydnad, för jag vill inte predika för andra och själv komma till korta.



0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Kom ihåg; Inga svordomar eller hädelser. Skriv bara sådant du tror min mormor skulle godkänna. Du är välkommen att kritisera så länge du håller dig borta från personangrepp.

Böneämnen är välkomna. Förslag på förbättringar är välkomna. Klagomål är välkomna. Konstruktiv kritik är välkommen. Du är välkommen!