tisdag 1 januari 2013

Steg 5 Ta hand om din familj så går det dig väl


Steg 5



Det femte budet budet - 2 Moseboken 20:12
Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig.

Förakta inte goda råd från de som är äldre. Lyd dina föräldrar står det på ett annat ställe (Ef 6:1) så går det dig väl och du får ett långt liv.(Ef 6:3) Gå inte dina egna vägar utan lyssna på råd från Guds ord som är tusentals år äldre än dig. När vi nu har tillgång till en sån överväldigande vishet så ska vi givetvis lyssna på detta. 

Du kanske säger att dina föräldrar säger emot Guds ord. Då säger Bibeln att vi ska lyda Gud mer än människor men du ska ändå inte förakta dem utan respektera dem så långt det går.

Bibeln säger att vi ska ta hand om vår egen familj. Se till att den är försörjd, hjälp dina nära och kära. Familjen har hög prioritet i Guds rike.

Den som plundrar sin far och mor och säger: ”Det är inget brott!” han är en dråpares like.
(Ord 28:24)
Men om någon icke drager försorg om sina egna, först och främst om sina närmaste, så har denne förnekat sin tro och är värre än en otrogen.
(Tim 5:8)

Tänk på hur Gud agerar. På Noas tid fanns det bara en rättfärdig människa på jorden. Gud räddade trots det hela Noas familj. Gud räddade hela Lots familj (utom Lots olydiga hustru) trots att det förmodligen bara var Lot som var rättfärdig i staden. Gud räddade inte bara skökan i Jeriko som trodde på Gud utan han skonade hela hennes familj. Hon som var en sköka blev sedan en förmoder till Jesus själv. Gud tänker i familjer och det ska du också göra.

Jesus är ett starkt föredöme här när han hängde döende på korset;
När Jesus såg sin mor och bredvid henne den lärjunge som han älskade sade han till sin mor: ”Kvinna, där är din son.” Sedan sade han till lärjungen: ”Där är din mor.” Från den stunden hade hon sitt hem hos lärjungen. (Joh 19:26f)

Ta hand om din familj och respektera dina föräldrar.



Bekännelse grundad på Efesierbrevet 6:2f


Jag tar hand om min familj och det gör att det går mig väl.



0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Kom ihåg; Inga svordomar eller hädelser. Skriv bara sådant du tror min mormor skulle godkänna. Du är välkommen att kritisera så länge du håller dig borta från personangrepp.

Böneämnen är välkomna. Förslag på förbättringar är välkomna. Klagomål är välkomna. Konstruktiv kritik är välkommen. Du är välkommen!