tisdag 1 januari 2013

Steg 3 Klipp krediterna, skippa lån och borgen, bli skuldfri och slipp betalningsanmärkningar


Steg 3



Det tredje budet - 2 Moseboken 20:7
Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn

När man överlåtit sitt liv till Jesus blir man en del av Jesu kropp här på jorden. Du har med andra ord fått namnet Jesus. Så varje gång du skriver ditt namn på ett dokument ska du tänka på det. Du har fått Jesus auktoritet. Skulle Jesus skriva på detta papper? Om han inte skulle göra det och du ändå skriver på så missbrukar du hans namn.

Vi ska överhuvudtaget inte bruka Guds namn i onödan. Att använda Guds namn istället för en svordom är att missbruka hans namn. Att exempelvis vräka ur sig "oh Gud så jobbigt livet är" är att missbruka Guds namn. Gud har givit dig livet som en gåva så klaga inte på det och gör det definitivt inte i samband med att du talar om Gud.

Bibeln har många verser som varnar för att skaffa sig lån eller att gå i borgen. Ordspråksboken 22:7 säger, "Den rike är den fattiges herre, den som lånar blir långivarens slav." På ett annat ställe säger Bibeln att vi inte ska bli slavar under eller låta något ta makten över oss (1 Kor 6:12) så därför ska vi undvika konsumtionskrediter.

Det finns två slags krediter, investeringskrediter och konsumtionskrediter. Konsumtionskrediter är den variant vi ska undvika. När du tar exempelvis SMS-lån till en semesterresa så efter det att resan är konsumerad så har du bara SMS-lånet kvar. Det är inget bra upplägg. Detta är idag ett av de vanligaste sätten att få betalningsanmärkningar.

En investeringskredit är däremot inte lika illa. Om du exempelvis köper en villa så konsumeras inte villan utan du har den kvar och den har till och med potentialen att öka i värde och då när du säljer villan så kan du betala av krediten och till och med få pengar över. Denna slags kredit är betydligt bättre.

Klipp dina kreditkort eftersom de brukar gå till konsumtion och ge dig skulder och anmärkningar. Investeringskrediter som har ett underliggande värde exempelvis en fastighet kan du vänta med att betala av.

Dessutom gör man av med med mindre pengar när man handlar kontant än med kort. När du handlar kontant känns det mer och du har inte obegränsad tillgång till pengar vilket du har med plastkort. Det finns vetenskapliga undersökningar som visar att konsumenterna gör av med upp till 55 procent mer när de handlar med kort än kontant.

Klipp korten. Skippa krediterna. Börja betala av befintliga krediter och lån. När du är skuldfri kan du hjälpa andra med deras krediter.

Borgensåtaganden

Bibeln är glasklar när det gäller borgensåtaganden. Att gå i borgen är att gå i sorgen. Skriv ej ditt namn på sådana papper:

Ords 6:1 Min son, om du har gått i borgen för en vän
och gett ditt handslag åt en främling, då är du snärjd av dina egna ord,
fångad av vad du själv har sagt.
Gör så här, min son, för att befria dig
när du har råkat i en annans våld:
skynda i väg och bestorma honom,
unna dig ingen sömn,
ge dig inte någon ro.
Rädda dig som gasellen undan jägaren,
som fågeln ur fågelfängarens hand.

Ords 11:15 Att gå i borgen för en främling slutar illa,
den som aldrig ger handslag är trygg.

Ords 17:18 Utan vett är den som ger sitt handslag
och går i borgen för sin nästa.

Ords 22:26 Var inte en sådan som ger handslag
och går i borgen för lån;


Bekännelse grundand på visheten i Ordspråksboken 22:7

Den rike är den fattiges herre,
den som lånar blir långivarens slav

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Kom ihåg; Inga svordomar eller hädelser. Skriv bara sådant du tror min mormor skulle godkänna. Du är välkommen att kritisera så länge du håller dig borta från personangrepp.

Böneämnen är välkomna. Förslag på förbättringar är välkomna. Klagomål är välkomna. Konstruktiv kritik är välkommen. Du är välkommen!